Ross: mindjárt elmesélem.
Először is, ne haragudj(atok), hogy egyelőre hanyagoltam ezt a remek kis fórumot, tudjátok, előbb-utóbb visszatérek, mint a bumeráng.
Szóval veszek egy A4-es lapot, aminek az egyik oldala üres (védjük a környezetet alapon
), a fél oldalra a tervezett panelokat bemérem és kihúzom vonalzóval. Ez még ceruzával megy, ahogy az alap rajz is. Aztán filccel kihúzom az elválasztó vonalakat, meg a rajzfigurákat, a vastagabbakat (testek, közeli tárgyak) M-es méretűvel, a vékonyabbakat (szemek, távolabbi tárgyak, meg a buborékban a betűk) F-essel. Néha a szellemeket, vagy ha egy kis felülethez illik a szín, színes filccel. Amúgy csak azt színezem, ami nem nagy felület, vagy amit hagyományosan mindig színezek (pl. Henrik haja), egyrészt megint a környezetvédelem meg a spórolás miatt, másrészt mert nincs is türelmem.
A szellemeket, meg ahol fekete érintkezik feketével, vékony filccel rajzolom körbe, hogy látszódjon azután is, miután - már számítógéppel - kitöltöttem a fekete mezőket. (Ez nem tudom, mennyire érthető, ha kell, feltöltök fázisképeket is.
) Kiradírozom a ceruzavonalakat, ha filccel kész, elfújom a radírmorzsákat, aztán beszkennelem. Színesre és 300dpi-re van állítva. Mindig egy kicsit szórakozom a papír egyenesre állításával.
Ha sikerül beszkennelni, Paint-ben kiszedem az esetleges rossz vonalakat és a betűket. Aztán elmentem PNG-be (barátom javasolta, hogy az ilyen "tisztázatokat" mentsem nagyobba és jobb minőségűbe, ha egyszer tényleg nyomtatásra kerülne sor
).
Megnyitom a GIMP-et (2-es verzió), ez a másik szerkesztőprogi, itt a nagy felületeket színezem ki. Nagy nehezen, de sikerrel megtanultam a varázspálcát és a kitöltési eszközt kezelni ehhez.
A szövegeket utána írom be, az a jó, hogy itt sokkal könnyebb szerkesztgetni ezt, mint Paint-ben. Viszont ami poén, hogy aláhúzottat és dőltet nem lehet itt, úgyhogy ha ilyen van a szövegben, azt a keveset mégis Paint-ben csinálom meg.
Végül FastStone képnézegetőben átállítom a méretét (580pixel szélesre, ez a honlap standard mérete), és elmentem jpg-be. És így töltöm fel. Ezt a fázist csak azért nem mesélem el, mert a dzsemboris blogrendszer Tura kopirájtos szellemi terméke.
Remélem, kielégítő voltam, de kérdezzetek nyugodtan.